Estetik Diş Uygulamaları Nelerdir?
İmajın giderek daha fazla önem kazanmaya başlaması insanların daha estetik görünme taleplerini arttırmıştır. Genel vücut ve yüz esteteiğinin ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş estetiği de son yıllarda daha geniş talep görmekte ve uygulamalar son teknolojilerle desteklenerek çeşitlenmektedir. Estetik diş hekimliğinde yükselen trend artık sadece dişin değil, bir bütün olarak diş-dişeti estetiği planlanmakta hatta gülüş dizayn edilebilmektedir. Estetik Diş uygulamaları dişlere ve dişetlerine ilişkin farklı birçok uygulamayı içerir. Pembe estektik de denilen Dişeti Estetiğine, “Gummy Smile” olarak tanımlanan dişetlerinin fazlaca göründüğü durumlara yönelik uygulamalar, dişlerin boyunu kısıtlayan, görünürlüğünü azaltan fazla dişetlerinin kaldırıldığı kron boyu uzatmalar, koyu renkte dişetlerinin renginin düzeltilmesi gibi yumuşak dokuya yani dişetine ilişkin işlemlerin yanı sıra diş estetiğine yönelik uygulamalar da bu kapsamdadır.
Dişlerin ortodonti tedavileriyle sıralanmaları, uzatılmaları, çevrilmeleri, kaydırılmaları ya da gömülmeleri, cerrahi operasyonlarla bozuk olana dişler ya da çeneler arası ilişkilerin düzeltilmeleri, yumuşak veya sert dokulardaki fazlalıkların ya da eksikliklerin giderilmeleri, daha uyumlu ve estetik protetik restorasyonlar için daha düzgün bir alt yapı oluşturulması bu kalemde sayılabilecek uygulamalrdır. Estetik diş hekimliğinin diş estetiğine yönelik uygulamaları ise muhteliftir. Bunlar arasında estetik diş isteyen herkes için seçenekler vardır. Aralıklı, aşırı harabiyetli, küçük, konik, kısa, dönük, doğuştan veya sonradan oluşmuş lekeli ve renkli dişerin düzeltilebilmesi için beyazlatma işlemleri, kompozit veya porselen laminalar, ortodontik teller, klasik veya zircon porselen kron köprü protezleri, implant uygulamaları, dijital gülüş dizaynı, dudak hatlarının düzenlenmesi estetik diş hekimliği uygulamalarından bazılarıdır.
Hedeflenen amacın gerçekleştirilebilmesi için bu yöntemlerden bir veya birkaçı birlikte uygulanabilmektedir. Estetik diş hekimliği bir çok diş hekimliği branşının bir arada sıralı ve uyumlu çalışmasını gerektiren bir disiplindir. Periodontoloji, protez, konservatif tedavi, cerrahi, ortodonti alanından uzmanlar bu amaçla birlikte uyumlu bir çalışmayla son derece estetik ve çarpıcı sonuçlara ulaşabilmektedir.
Estetik diş hekimliği uygulamaları meslekleri icabı göz önünde olan,görüntüleriyle iş yapan, para kazanan insanlar kadar düzgün dişlere, gülüşe ve daha güzel bir görünüşe kavuşmak isteyen sıradan insanların da beklentilerine cevap vermek üzere geliştirilmiştir. Artık hiç kimse ağzıyla, yüzüyle, görünüşüyle uyumsuz bir müdahaleyi kabul etmemektedir. Ülkemizdeki diş hekimleri bu beklentilere cevap verecek bilgi, tecrübe ve donanıma sahiptir ve bu konuda gelişmiş ülkelerdeki her türlü uygulama yetkinlikle yapılmaktadır.
Estetik dişhekimliği konusunda son yıllardaki teknolojik ilerlemeler hastalara çeşitli alternatifler sunma imkanı vermektedir.
Estetik dişhekimliği genel olarak:
Laminat porselen kaplamalar (laboratuarda yapılarak ağıza uygulanan) veya kompozit laminatlar (dolgu maddeleri ile klinikte yapılan) bu estetik tedavilerde sıklıkla baş vurulan uygulamalardır. Bu laminatların en büyük avantajı sağlıklı diş dokusuna geniş çaplı müdahalelerde bulunmadan istenilen estetiğin kazandırılabilmesidir. Bir başka avantajı ise ileride gerekli olduğu durumlarda normal bir kron çalışması yapılmasının mümkün olmasıdır.
Gülüşümüzün arzu edilen estetiği yakalamasında doğal dişlerin renkleri de büyük önem taşımaktadır. Günümüz teknolojisini kullanılarak dişlerin beyazlatılması çok daha basit ve kısa sürede uygulanabilir hale gelmiştir. Tek seansta lazer veya plazma ışık ile çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Evde hekim kontrolünde yapılan beyazlatma işlemleri ise, günde belirli saatlerde uygulanarak ortalama bir hafta sürmektedir. Uygulamaların 15 yaşından sonra yapılması uygundur. İnatçı vakalarda ise uygulamalar kombine olarak klinikte ve evde birlikte yapılabilir. Renkteki açılmanın kalıcılığı alışkanlıklara bağlı olarak değişir. Gereken durumlarda tek seanslık kısa bir uygulama ile devamlılık sağlanabilmektedir.
Estetiği gerçekten bozan diş etlerindeki koyu renklenmelerin giderilebilmesi ve diş etlerine yapılan müdahalelerle, diş boylarının uzatılması ise lazerle, eski yöntemlere göre daha kolay ve ağrısız olmakta, iyileşme de daha hızlı gerçekleşmektedir.